torsdag 13. september 2012

Litt fakta om huden vår





 Siden jeg skriver en blogg om hudpleie og er over gjennomsnitt interessert i hud og hudpleie, bør den også  handle om alt som har med hud og hudpleie å gjøre. Ikke bare produktomtaler. Så her kommer noen fakta om huden vår.

De fleste vet vel at huden er vårt største organ. Den er ca to kvadratmeter stor hos et voksent menneske. Det tilsvarer ca ca 4 kilo av kroppsvekten vår.
Huden består som kjent av tre lag. Overhuden, lærhuden og underhuden. Hudpleie pleier i hovedsak bare overhuden. Derfor er det viktig at man pleier huden innenfra ved å tilføre riktige næringsstoffer gjennom et sunt og riktig kosthold. Huden oppgave er å beskytte kroppen mot ytre påvirkninger. Slik som skader, skadelige stoffer, bakterier og virus. Samt å regulere kroppstemperaturen gjennom svette.

Overhuden, eller hornlaget som den også blir kalt består av et tynt lag med celler som beskyttelse mot omgivelsene. Hornlaget inneholder pigmentceller som gjør huden brun når vi soler oss og beskytter oss mot ultrafiolett stråling.

Lærhuden er et tykkere hudlag som ligger under overhuden. Den sørger for hudens elastisitet, styrke og struktur.Dette laget består av vev som er seigt og elastisk. Her finnes blodårer, nerver, svettekjertler og talgkjertler. Det er også dette hudlaget som regulerer kroppstemperaturen.

Til slutt har vi underhuden. Dette laget består for det meste av fettceller som sørger for isolasjon og beskyttelse av kroppens organer.

Foruten å pleie huden med gode produkter, er det viktig å tenke på andre ting du bør styre unna. Sukker har for eksempel de siste årene fått veldig mye oppmerksomhet. Forskning har vist at sukker og raske karbohydrater setter igang reaksjoner i huden som kan føre til tap av elastisitet og endringer i lærhuden. Dette viser seg som slapp hud, rynker og ujevn og gusten hud.

Kaffe er vanndrivende og gir dermed væsketap. Når huden mister fuktighet kan den fort se tørr og livløs ut. Derfor er det lurt å drikke et glass vann for hver kopp kaffe du drikker. Det samme gjelder for alkohol. Så var det røyk da. Hudens og kroppens værste fiende. Nikotinet i sigaretter gjør at de små blodårene i huden trekker seg sammen, samt at blodsirkulasjonen blir betydelig svekket. Røyk taper dessuten huden for C - vitaminer. Dette fører igjen til at huden eldes tidligere og at sårhelinger går saktere og dårligere.

Så; det er altså mange grunner til å stumpe røyken. Tenke litt mer på kosthold og trening også. Man får så mye igjen for det. Ikke bare i form av penere hud, men også generelt sett får langt bedre helse.
Når det er sag, må jeg innrømme at jeg røyker. Prøver så hardt jeg kan å la det være. Men... :-) Jeg trener masse og lever sunt ellers. Det må da kompensere for litt røyking? Håper jeg.
Dette innlegget var heller ikke ment som noen lekse. Bare fakta om hvordan huden er og hvordan man kan ta bedre vare på den.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar